Slik bruker du Morsø ovnen din til røyking
Røyking av kjøtt i Morsø ovn
Å røyke kjøtt er ikke veldig tungvint - ikke i en Morsø ovn. Alt du trenger er kjøtt, røykved og en grill hvor du kan stenge røyken inne med kjøttet.
Velg riktig materiale for røyking!
Før du begynner med røyking i grillen, må du velge hvilken type røykved eller røykflis du vil bruke. Du kan for eksempel bruke disse tresortene: kirsebær, eple, eik eller nøttetre. Unngå å bruke gran, furu eller andre nåletyper - da de inneholder noe harpiks som kan gi en ekkel smak til maten.
Eksempler på tresorter til kjøtt:
- Lyst kjøtt (fisk og fjørfe): f.eks. flis fra frukttrær
- Oksekjøtt eller lignende: f.eks. eik eller andre kraftige røykflis
- Generelt er bra røykved alltid tørt, uten bark og helt rent - dvs. uten maling og kjemikalier.
Gjør grillen klar som røykeovn
Slik gjør du
1. Tenn grillen som normalt med f.eks. briketter
2. Sjekk, om mulig, temperaturen i ovnsrommet for å se om det er den temperaturen oppskriften foreskriver. Ovnen må varmes opp, men unngå store flammer, da røyk ikke vil utvikle seg.
3. Skyv kullet tilbake i ovnen for å danne en halvsirkel, her kan du bruke askeskraperen fra Morsø. På denne måten unngår du for intens varme.
4. Sett inn grillinnsatsen med kjøttet, og dryss deretter en håndfull røykesmuler på det nærmeste kullet.
5. Sett lokket på Fornoen øyeblikkelig for å holde røyken ute. Plasser smokeeperen på skorsteinen eller på en fuktig klut.
Så er det bare å vente på at kjøttet skal nå riktig temperatur. Ta av kjøttet og la det hvile før du skjærer i det for å holde saften i kjøttet.