Slik bruker du Morsø ovnen din til røyking
Det er ikke kun pizza du kan lage i din Morsø-ovn. Denne ovnen er også fantastisk hvis man vil prøve seg på røyking av kjøtt.
Røyking av kjøtt er ikke særlig besværlig – ikke i en Morsø-ovn. Det eneste du trenger er kjøtt, røyktre og en grill hvor du kan lukke røyken inne med kjøttet.
Her har du en liten guide med tips og triks til hvordan du får den beste opplevelsen av røyking av kjøtt.
Gjør grillen klar som røykeovn
For å kunne røyke i ovnen, krever det at ovnen holder røyken inne. I Morsø Forno utendørs stekeovn og Morsø Forno Grill II er det mulig å røyke kjøtt, du trenger bare en ovndør og en smokeeper så er du klar!
Velg riktig materiale for røyking!
Før du begynner med røyking i grillen, må du velge hvilken type røykved eller røykflis du vil bruke. Du kan for eksempel bruke disse tresortene: kirsebær, eple, eik eller nøttetre. Unngå å bruke gran, furu eller andre nåletyper - da de inneholder noe harpiks som kan gi en ekkel smak til maten.
Eksempler på tresorter til kjøtt:
- Lyst kjøtt (fisk og fjørfe): f.eks. flis fra frukttrær
- Oksekjøtt eller lignende: f.eks. eik eller andre kraftige røykflis
- Generelt er bra røykved alltid tørt, uten bark og helt rent - dvs. uten maling og kjemikalier.
Slik gjør du
1. Tenn grillen som normalt med f.eks. briketter
2. Sjekk, om mulig, temperaturen i ovnsrommet for å se om det er den temperaturen oppskriften foreskriver. Ovnen må varmes opp, men unngå store flammer, da røyk ikke vil utvikle seg.
3. Skyv kullet tilbake i ovnen for å danne en halvsirkel, her kan du bruke askeskraperen fra Morsø. På denne måten unngår du for intens varme.
4. Sett inn grillinnsatsen med kjøttet, og dryss deretter en håndfull røykesmuler på det nærmeste kullet.
5. Sett lokket på Fornoen øyeblikkelig for å holde røyken ute. Plasser smokeeperen på skorsteinen eller på en fuktig klut.
Så er det bare å vente på at kjøttet skal nå riktig temperatur. Ta av kjøttet og la det hvile før du skjærer i det for å holde saften i kjøttet.